HIFK mestariksi jännittävien vaiheiden jälkeen

SM-sarjan upea finaalisarja huipentui sunnuntaina pelattuun viidenteen finaaliin. Ottelu venyi lopulta jatkoajalle ja mestaruuteen ylsi jälleen HIFK, joka voitti ratkaisevan finaalin 20-19, 17-17 (3-8). Mestaruuden ratkaisi Kathlen Ax, joka iski ratkaisevat maalit viimeisellä sekunnilla sekä varsinaisella peliajalla että jatkoajalla.

Neljännessä finaalissa Dicken johti parhaimmillaan yhdeksällä maalilla, mutta menetti lopulta johtoasemansa toisella puoliajalla. Tietyltä osin käsikirjoitus toisti itseään myös tällä kertaa. Dicken sai avausjaksolla repäistyä parhaimmillaan kuuden maalin johtoon, mutta jälleen kerran HIFK osoitti sisukkuutensa nousten voittoon. Tällä kertaa siihen vaadittiin jatkoaika ja Axin kylmäpäiset ratkaisut.

Molempien joukkueiden puolustukset olivat ottelun alussa rautaa ja erityisesti HIFK:lla oli vaikeuksia löytää tilaa Dickenin päässä. HIFK sai kuparisen auki vasta reilun 13 minuutin kohdalla. Toisaalta Dicken itse oli siihen mennessä onnistunut vain kolmasti. HIFK onnistui toistamiseen reilu minuutti avausmaalista, mutta oli taas maaleitta ensimmäisen puoliajan viimeiselle sekunnille saakka. Dicken pääsikin 8-3-johdossa viettämään taukoa.

Dicken jatkoi vahvasti toisella puoliajalla, mutta HIFK sai taas hurmoksen päälle, kun viimeinen kymppi starttasi. HIFK kiri eroa kiinni maali maalilta ja pääsi maalin päähän kolme minuuttia ennen loppua, kun kapteeni Linda Cainberg sai kaksi tärkeää onnistumista. Tove Salokivi nosti kuitenkin eron taas kahteen ja Sonja Koskinen nollasi toisessa päässä Cainbergin. Ida Väyrynen nosti kotijoukkueen toiveita jälleen tuomalla HIFK:n maalin päähän minuutti ennen loppua. Dicken epäonnistui seuraavassa hyökkäyksessään ja HIFK sai mahdollisuuden viimeiseen hyökkäykseen. Ella Holopaista rikottiin kaksi sekuntia ennen loppua ja Kathlen Ax pääsi seitsemän metrin viivalle ja toi HIFK:n varmasti tasoihin ja näin ottelu meni jatkoajalle.

Jatkoaika alkoi tasaisena ja ensimmäisellä viisiminuuttisella jäätiin kokonaan maaleitta. Tove Salokivi rikkoi vihdoin toisen jatkoerän alussa kuparisen ja sen jälkeen joukkueet iskivät tasatahtiin maaleja. Anniina Nyholm tasoitti, Salokivi vei Dickenin johtoon ja Sara Jäntti taas tasoitti. Dicken ei onnistunut omassa viimeisessä hyökkäyksessään ja Ax ratkaisi mestaruuden viimeisellä sekunnilla tykittämällä pallon yläkulmaan.

Näin HIFK palasi mestaruuskantaan neljän vuoden tauon jälkeen.

HIFK:n päävalmentaja Rostislav Grinishin kiitteli pelaajiaan ottelun jälkeen.

– Vaikea sarja kaiken kaikkiaan. Loukkaantumisista huolimatta pystyttiin kuitenkin pelaamaan voitosta koko finaalien ajan. Näytimme tänään kuten viime pelin lopussakin, mitä voi tapahtua kun uskoo voittoon loppuun asti. Pelaajat tiesivät, mitä tekivät. Silloin valmentajan ei tarvitse tehdä mitään. Olen todella ylpeä joukkueestamme. Tämä on elämäni ikimuistoisimpia hetkiä.

Dickenin päävalmentaja Ken Sirenius oli niin ikään ylpeä pelaajiensa esityksistä läpi finaalisarjan.

– Olimme vahvoja läpi koko finaalisarjan. Ei ole montaa joukkuetta, joka pystyy siihen mihin HIFK pystyi nyt. Tämä oli kuitenkin tärkeää kokemusta nuorille pelaajillemme ja uskon, että pelaamme finaaleissa ensikin vuonna.

Ottelun sankari Ax oli lähes sanaton jännittävän pelin jälkeen.

– Fantastista, vihdoin kultaa neljän vuoden odotuksen jälkeen. Poika on tullut kotiin!

HIFK-Dicken ja. 20-19, 17-17 (3-8)
Maalintekijät: maalit (7m maalit)
HIFK: Kathlen Ax 9 (3), Linda Cainberg 3, Ida Väyrynen 2, Anniina Nyholm 2, Ella Holopainen 2, Anna Vinogradova 1, Sara Jäntti 1

Dicken: Tove Salokivi 8, Karolina Nylund 3 (1), Matilda Peitsaro 2, Catarina Nyberg 1, Anna Lindholm 1, Anna Lindahl 1, Malena Heikkinen 1, Jessika Gammals 1, Linnea Aula 1

LähiTapiola-tähtipelaajat
Kathlen Ax HIFK 3
Roosa Niemi HIFK 2
Anna Lindahl Dicken 1

2 min ulosajot sekä pelistä sulkemiset
HIFK: Ida Väyrynen 1 x 2 min
Dicken: Matilda Peitsaro 1 x 2 min, Tove Salokivi 1 x 2 min

Erotuomarit: Miro Korja – Teemu Kaulio

Yleisöä: 614

Naisten maaottelut FIN-FAR 4.4. ja 5.4.

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk