Naisten SM-sarja laajenee

Naisten SM-sarjan joukkuemäärä kasvaa tällä kaudella neljällä. Uudistus on saanut laajalti kannatusta. ”Ilman muutoksia pelaajia olisi nyt vaikeampi motivoida”, valmentaja Jani Vaskola sanoo.

Uusia seuroja pääsarjatasolla ovat viime kaudella 1-divisioonassa pelanneet Akilles, Atlas, Dicken ja KyIF. Uudistuksen myötä joukkueet kohtaavat keskenään vain kahdesti, kun viime sesonki pelattiin nelinkertaisena.

Muutos on mieluinen

”Olihan sarjajärjestelmä aavistuksen vääristynyt, kun 1-divisioonassa oli puolitoistakertainen määrä joukkueita pääsarjaan verrattuna. Ennen kaikkea muutos tehtiin pelaajien vuoksi. Kymmenen joukkueen sarjassa on enemmän vaihtelua”, Käsipalloliiton toiminnanjohtaja Tomi Puikkonen sanoo.

Samoilla linjoilla on Jani Vaskola, joka viime kauden päätteeksi juhli mestaruutta Sparta IF:n päävalmentajana.

”Pelaajat ovat ottaneet sarjan laajennuksen ilolla vastaan. Viime keväänä veimme finaalit otteluvoitoin 3-0.”

”Haemme peliimme tuoreita asioita. Osittain sen vuoksi, että olisimme entistä parempia ja toiseksi, jotta kova työnteko tuntuisi edelleen pelaajista mielekkäältä. Eri joukkueita vastaan voi kehittää pelin eri osa-alueita ja hioa enemmän taktisia nyansseja”, Vaskola kertoo.

Peli uomiin kevääksi

Yksi Spartan joukkueen kantavista voimista, Lotta von Numers, siirtyi täksi kaudeksi Ruotsiin. Moni valmentaja jäisi tuskailemaan menetystä, mutta Vaskola kääntää asian positiiviseksi ongelmaksi.

”Isot saappaat jää täytettäväksi, se on selvä. Muutos avaa kuitenkin muille pelaajille mahdollisuuden kehittyä huipputasolle. Uskon, että korvaajat ovat keväällä valmiina, kun ratkaisupelit alkavat. Nyt voimme myös painottaa sentteripeliä entistä enemmän, sillä sielläkin on paljon käyttämätöntä potentiaalia.”

Sparta IF on seurana ottanut poikkeuksellisen avoimen linjan.

 ”Pelasimme harjoitusottelun Akillesta vastaan ja sen yhteydessä luennoin seuran henkilöille meidän tavastamme harjoitella ja valmistautua otteluihin. Toivon vilpittömästi, että muut seurat kehittyvät pitkäjänteisellä ja kovalla työnteolla haastamaan tämän hetken kärkijoukkueita”, Vaskola toteaa.

Vaskola vie joukkueensa kauden alla Ruotsiin, jossa siellä vastaan asettuu todella kovia joukkueita.

”Taso länsinaapurissa on huimaava. Tarkoituksena on saada pelilliset puutteemme näkyviin tässä vaiheessa. Siten meille jää aikaa pistää peli uomiin ennen kevättä. Uskon, että kovimmat haastajamme kotimaassa löytyy porukasta, johon kuuluu valmentajaa vaihtanut SIF, viime kauden finaalivastus HIFK, GrIFK ja mielenkiintoinen nousijajoukkue Dicken.”

HIFK on vesi kielellä

Sarjauudistus on otettu myös HIFK:ssa myönteisesti vastaan. Kaulaan pujotettiin viime kauden päätteeksi hopeaa. Markus Thomé odottaa alkavaa kautta vesi kielellä.

”Näyttäisi siltä, että pääsemme alkavaan kauteen paremmista asemista kuin vuosi sitten. Pakkiosastomme on pääosin terveenä ja se avaa meille enemmän pelillisiä vaihtoehtoja. Joukkueiden lisääminen on ehdottomasti plussaa. Pelaajat ovat todella innoissaan. Viime vuonna kohtasimme jotkut joukkueet 4-6 kertaa tai jopa useammin”, Thomé muistelee paikoin jopa puuduttavaa edelliskautta.

Oman ryhmän lisäksi ennakkosuosikit kauteen löytyvät pohdinnan jälkeen.

”Sparta IF on varmasti iskussa myös tänä vuonna. SIF on äärimmäisen vaikeasti lyötävissä, ja ehdottomasti mausteensa tuovat mukaan myös yllätysvalmiit Dicken ja GrIFK.”

– Julius Vauhkonen –Kaikki SM-sarjan ottelut Livenä SolidSportilta!

Koko kausi 69€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk