HIFK ryöstöretkellä luolassa

HIFK teki mitä sen tarvitsikin toteuttaakseen mestaruusunelmansa. Punapaidat ryöväsivät kotiedun GrIFK:lta Kauniasten palloiluhallissa lukemin 19-27 (9-12). Näin loppuottelusarja on katkolla ensimmäisen kerran perjantaina HIFK:n emännöidessä ottelusarjaa kotihallissaan Helsingin Urheilutalolla.

Ottelu alkoi tasaisena kummankin joukkueen maalivahtien ollessa pääosassa. Kotijoukkueen maalissa Bianca Eklundh jatkoi väkevää finaalisarjaa, eikä vieraiden maalissa Annika Lindström suostunut olemaan yhtään virkasiskoaan huonompi.

-Hermostunutta peliä kummaltakin tänään. Kokemus lopulta ratkaisi tämän pelin, HIFK:n päävalmentaja Markus Thome sanoi.

Ottelu oli jäähyjen sävyttämä ja pelin kannalta jäähyt nousivat suureen rooliin, niin hyvässä kuin pahassakin. Granin ensimmäisen jäähyn aikana, HIFK repäisi kaulan Granin 4-3 johtoasemasta 4-5 johtoasemaan ja heti seuraavan jäähyn aikana 5-10 tilanteeseen kun ottelua oli pelattu reilut 23 minuuttia.

Kotijoukkue pystyi kuitenkin vielä hieman kaventamaan tilannetta ennen puoliaikaa voittaen oman ylivoimatilanteensa 2-1. 

Toinen erä alkoi samoissa jäähyjen merkeissä. HIFK:n pelatessa lähes 4 minuuttia putkeen alivoimalla, Grani hilautui nopeasti erän alun 3 minuutin aikana tasoihin 12-12 tilanteeseen. Siihen Granin etsikkoaika ja eväät kuitenkin loppuivat. Joukkueen hyökkäyspeli sekosi täysin ja lisäksi puolustus- ja maalivahtipelillekin tuli 8 minuutin todellinen musta hetki. Siinä ajassa vieraat karkasivat jo turvalliseen 19-13 johtoon ja ottelun ratkaisu alkoi olla käsillä.

– Todella fyysinen matsi. Me taistelimme alusta loppuun, vielä vastustajaa kovemmin. Pidimme kovaa vauhtia ja onnistuimme kummassakin päässä kenttää. Granikin pelasi hyvin ja mitään ei ole vielä ratkaistu, sanoi kahdeksan maalia heittänyt Linda Cainberg.

HIFK olisi varmasti katkaissut vastustajansa selkärangan jo aiemmin, mutta Eklundh piti useilla paraatitorjunnoillaan joukkueensa edes jollain tavalla mukana pelissä. Voittokamppailuun se ei enään kyllä riittänyt, siksi tehontonta Granin hyökkäyspeli oli jakson ensiminuuttien jälkeen.

Gustaf Ahlroos näki mihin ottelu retkesi.

– HIFK puolusti meitä paremmin tänään. Hyökkäyspäässä meidän pitää uskaltaa enemmän ja karsia vähän teknisiä virheitä. Perjantaina laitamme kaiken likoon.

HIFK otti voitonsa täysin ansaitusti. Joukkueen yhteispeli ja leveys olivat aivan eri luokkaa vastustajaansa nähden. Myös tänään joukkueen tähtipelaajien Linda Cainbergin ja Annette Tallqvistin lisäksi joukkue sai paljon taustatukea etenkin laitapelaajilta Silja Borgarsdottir-Sandelinilta, sekä myös reboundit hyvin haistaneelta Kathlen Axilta.

Maalissa Annika Lindström oli taas hyvä, mutta tänään hänen ei tarvinnut edes parastaan esittää. Lisäksi joukkue sai hyvin liikkuvalla 6:0 puolustuksen ansiosta Granin hyökkäyspelin todella passiiviseksi. Juuri HIFK:n vahva puolustuspelaaminen sai Granilta luonnon pois. Välillä myös jopa alivoimalla.

GrIFK ei pystynyt hyödyntämään isoa kotikenttäänsä hyökkäyspäässä riittävällä tavalla. Joukkueen hyökkäyspeli oli aivan liikaa Johanna Hillin välillä todella huikeiden ratkaisujen varassa. Laidassa Christina Rehnberg tekee nopeuttaan hyvin hyödyntäen hyvin kontramaaleja, mutta asemapelissä hänelle ei juuri paikkoja pystytä rakentamaan. Betina Lillqvist väläytti ottelun 2.erän alun kirivaihessa, mutta katosi liian pian kuvasta.

Jotenkin kummastuttaa SM-sarjan pisimmän pelaajan, hyvä heittoisen Maaria Pöldverin rooli, tai juuri sen puuttuminen, joukkueessa. Potentiaalia ja vartta riittää vaikka muille jakaa, mutta 2,5 minuutin peliajalla puoliaikaa kohti, niitä on todella vaikea hyödyntää. Lisäksi hänestä olisi varmasti paljonkin apua joukkueen puolustukselle, jossa varsinkin Linda Cainbergin puolustaminen 1 vs 1 tilanteissa tuottaa joukkueelle todella paljon vaikeuksia. Myös Annette Tallqvistin heitot voisivat olla blokattavissa.

Joukkue pelasi nyt loppua lukuunottamatta tasakentällisin 5:1 puolustusta ja lopussa kahden pelaajan erikoisvartioinilla. Kummatkin puolustusmuodot joukkue hävisi ennenkaikkea heikompaan voimatasoon. Vieraspelissä kapealla Urheilutalolla joukkue ei saa antaa enää HIFK:lle tätä etua.

 

HIFK saa nyt edun kotikentälleen ja mahdollisuuden ratkaista Suomen mestaruuden jo heti perjantaina.

Joukkueet ovat kuitenkin tämän päivän loppunumeroita tasaisempia ja Granikin omaa onnistuessaan kaikki mahdollisuudet voittaa myös vieraskentällä.

 

5 tärppiä perjantaille

 

Granin saatava hyökkäyspeli tasapainoon

myös puolustus on saatava kovemmaksi

onko Grani jo kylläinen?

miten laittaa duo Cainberg-Tallqvist kuriin?

HIFK:n kokemus valttia katkaisupeleissä

 

Maalintekijät

GrIFK: Johanna Hilli 8, Betina Lillqvist 5, Christina Rehnberg 3, Jessica Roos 1, Emma Selin 1, Martina Genberg 1.
HIFK: Linda Cainberg 8, Annette Tallqvist 8, Kathlen Ax 5, Silja Borgarsdottir Sandelin 4, Malin Sandberg 1, Ida Väyrynen 1.
Lähivakuutus Tähdet
*** Linda Cainberg, HIFK
** Annette Tallqvist, HIFK
* Bianca Eklundh, GrIFK

 

Naisten maaottelut FIN-FAR 4.4. ja 5.4.

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk