Sparta vei pronssimitalit

SIF voitti pronssiottelun toisessa osassa Spartan 24-23 (13-7), mutta Sparta vei SM-pronssimitalit kahden ottelun yhteistuloksella 54-50.

Ottelu oli kaksijakoinen, jossa runkosarjaa mielinmäärin hallinut SIF oli pitkään menossa menojaan kohti pronssisijaa. Kotijoukkue hallitsi peliä, kun Sparta tuntui omalla hermoilullaan antavan ottelun valua turhan helpolla vastustajalleen. Pallo poltti ja selkeätkin ratkaisupaikat hukattiin huolimattomiin ratkaisuihin.

Vielä toisen jakson ensimmäiset kymmenen minuuttia näytti, että SIF jatkaisi kotiyleisön kannustaessa varmemmin ottein, mutta sitten tapahtui totaalinen kotijoukkueen pelin jäätyminen. Sparta teki kenttäpelaajistossaan muutaman taktisen muutoksen, lisäsivät aavistuksen tempoaan ja saivat pelin juonesta todella mallikaasti kiinni. Ottelun lopun 19 minuuttia vieraat voittivat peräti 12-4 ja saivat kutistettua pahasti väsyneen kotijoukkueen voittolukemat vain yhteen maaliin. Näin Sparta pääsi juhlimaan mitalia myös tällä kaudella. 

Sparta luotti edelleen puolustustaktiikassaan Siuntion Linda Olinin erikoisvartiointiin ja saikin sillä Olinin tehot taas minimiin. Samalla joukkue satsasi puolustuksessaan myös Maria Jukolan eliminoimiseen. Taktiikka sai Siuntion väsymään ottelun loppupuolella ratkaisevasti. Jatkuva puskeminen 1 vs 1 tilanteisiin vei kotijoukkueen voimat täydellisesti pitääkseen hankkimansa reilun johtoaseman loppuunasti. Ainostaan Pernilla Karlssonin käsi kävi tutun tehokkaasti, mutta leveyttä joukkueesta olisi pitänyt löytyä ehdottomasti hieman laajemmin.

– Pelasimme suhteellisen hyvän ottelun, varsinkin ensimmäisen puoliajan. Puolustimme hyvällä asenteella mutta kaksi loukkaantumista taisi ratkaista ottelun, SIF:n valmentaja Helena Lönn totesi.

Spartan suurin onnistuja oli kaksitoista osumaa tehnyt ”taskuraketti” Sara Jäntti, joka pääsi pronssiotteluissa todella hyvin sinuiksi takapelaajan paikalla pelaamiseen. 20 maalia kahdessa ottelussa oli vahva näyttö Jäntin tehokkuudesta myös pakin paikalla. Lisäksi Sparta oli joukkuepelaamisessaan ratkaisevasti vastustajaansa vahvempi ja leveämpi. Sparta jaksoi kokojoukkueen voimin pitää tempoa ja tasonsa yllä läpi otteluiden.

– Täytyy sanoa että runkosarjan perusteella Siuntio pelasi tällä kaudella parasta käsipalloa, mutta huono jakso sattui pahimpaan mahdollisen aikaan. Olen tosi ylpeä pelaajistani jotka nousivat tosi tukalasta tilanteesta pronssille, Jani Vaskola sanoi.

Varmasti kummatkin joukkueen tahtoivat aivan yhtä paljon saada kaudesta vielä jotain mukaansa. Näytti kuitenkin vahvasti siltä, että joukkueet menivät playoff vaiheessa kovasti eri suuntiin. Siinä missä Sparta pystyi vielä nostamaan tasoaan pronssiotteluissa, Siuntion peli meni jo playoff -sarjan alussa toiseen suuntaan. Spartan putoaminen finaaleista oli ehkä hieman yllättävää, mutta vielä suurempi yllätys oli kuitenkin runkosarjan ylivoimaisen ykkösen ja Suomen cup mestarin Siuntion putoaminen kokonaan mitaleilta.

Playoff -sarjan vastustajajoukkueet, Sparta ja HIFK, löysivät helposti keinot pysäyttääkseen siuntiolaiset. Kummatkin joukkueet ottivat alusta asti Siuntion peliä vahvasti dominoivan Linda Olinin erikoisvartiointiin ja Siuntion toinen vahva pelaaja, Maria Jukola, puolustettiin pois muun joukkueen voimin. Näihin SIF ei pystynyt täysin muun joukkueen ja oman joukkuepuolustuksen kautta vastaamaan.

Loppukausi kaikkine tapahtumineen ja yllättävine käänteineen näytti, että joukkueet tarvitsevat leveyttä ja tasonlaajuutta pärjätäkseen rankassa playoff -sarjassa. Lyhyen ajanjakson aikana 8-12 ottelua on todella vaativa urakka monin tavoin. Siinä pääosaan tulevat tottakai käytössä olevan materiaalin pelillinen taso, fyysinen ja henkinen puoli, kokemus ja onnikin auttaa, mutta myös käytettävissä olevan materiaalin hyödyntäminen ja valmistaminen jo läpi kauden juuri kauden huipentumaan tekee eron voittajien ja häviäjien välille.

Näissä asioissa tällä kaudella onnistuivat parhaiten kärkikolmikko HIFK – GrIFK – Sparta..ja juuri tässä järjestyksessä.

Maalintekijät

SIF: Pernilla Karlsson 8, Maria Jukola 4, Anni Joensuu 3, Janica Tallqvist 3, Sonja Heinonen 2, Linda Olin 2, Jatta Koljonen 2.

Sparta IF: Sara Jäntti 12, Elisa Manninen 5, Carolina Böckelman 2, Jessica Hallio 2, Sirja Lassinharju 1, Hanna Heiskanen 1.

Lähivakuutus Tähdet

*** Sara Jäntti
** Sonja Heinonen
* Elisa Manninen

Naisten maaottelut FIN-FAR 4.4. ja 5.4.

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk