Valtakunnan vauhdikkaimmat sarjat käynnistyvät

Naisten SM-sarja käynnistyy ensi viikonloppuna täydellä kierroksella. Kauden avaavat perjantaina 13.9. HIFK ja Atlas, jotka kohtaavat HIFK:n kotihallissa Helsingin Urheilutalossa klo 19.00. Lauantaina 14.9. kauden avaavat loput kuusi joukkuetta seuraavasti: Sparta – ÅIFK klo 14.15 Pirkkolan Palloiluhalli, BK-46 – KyIF Karjaan Sisu Areena klo 16.00 ja Dicken – SIF Pirkkolassa klo 16.15.

Halutuin päänahka tulevalla kaudella on hallitsevien mestareiden HIFK:n. HIFK lähtee myös tänä kautena ennakkosuosikkina tulevaan kauteen. Dicken on varmasti Siuntion lisäksi HIFK:n kovin haastaja. Mielenkiintoisen lisän sarjaan tuo ÅIFK, joka uudisti valmennusportaansa. Uutena johtajana on ruotsalainen Ulf Andersson. Uusi kausi on uusien valmentajien näytön paikka. Kaikkiaan viidellä joukkueella kahdeksasta on uusi päävalmentaja.

HIFK
HIFK Sarjan ennakkosuosikki on jälleen kerran hallitseva mestari HIFK. Uusi päävalmentaja, maajoukkuettakin valmentava Birgitta Lindholm, tarttui kesällä punanuttujen peräsimeen. Lindholm on luotsannut HIFK:n mestaruuteen vuonna 2005 sekä lisäksi GrIFK:n 2009.

Kaikki vanhat pelaajat jatkavat, ja täksi kaudeksi joukkueen oikeaa puolta on nostettu vahvistamaan muutama lahjakas vasenkätinen juniori, kuten nopea laituri Malin Wilén sekä pitkä takapelaaja Amanda Salenius. Maalivahti Annika Lindström on palannut äitiyslomalta takaisin tolppien väliin ja vaikeuttanee vastustajan maalintekoa tuntuvasti. Uusi tulokas sen sijaan on Akilles-kasvatti, Ruotsissa IK Sävehofin junioriorganisaatiossa viime kauden pelannut Lotta Kulju, joka jakaa pelinrakennusvastuuta Annette Tallqvistin kanssa.

Vahvuudet ovat tasainen ja monipuolinen pelaajamateriaali, hyvä maalivahtipeli, nopeat laiturit sekä kokemus. Mutta saako valmentaja Lindholm voittamaan tottuneesta joukkueesta irti kaiken mahdollisen?

BK-46
BK-46 Viime kauden pronssijoukkue BK-46 juoksee uuden valmentajansa Gustaf Ahlroosin käskyttämänä. Viime kaudella GrIFK:ta valmentaneen Ahlroosin tehtävä on jatkaa sitä hyvää työtä, jota Peter Kihlstedt teki menestyksekkäästi kaksi viimeistä kautta. Joukkueen lyömäase on edelleen kivikova vasuri Pamela Degerman. Vaikka Madeleine Lindholm lähti joukkueesta, BK-46 on saanut vahvistusta vasemmalle puolelle, kun nuori ja rohkea vasen pakki Erika Tanner vaihtoi Spartasta karjaalaisjoukkueeseen. Uutta maustetta tuo myös valmentajan mukana GrIFK:sta tullut kokenut Ina Ahlroos.

Maalivahtiosasto on kunnossa, mikäli Matilda Björkqvist jatkaa. Nopea Jenny Löf lopetti pitkän uransa korkeimmalla sarjatasolla, mikä jättää loven kokemukseen. Vahvuudet ovat maalitykki Pamela Degerman, maalivahtipeli ja vastustajille vaikea kotikenttä. Saadaanko vasen puoli tänä vuonna toimimaan?

Dicken
Dicken Viime kaudella huimasti kehittynyt Dicken tarjosi vauhdikasta ja yleisöön menevää käsipalloa. Dicken satsaa edelleen kovaa intohimoisen valmentajansa Jani Vaskolan johdolla, ja joukkue on hyvin kasassa.

Nuoressa joukkueessa on vauhtia ja energiaa, ja se on tehnyt täksi kaudeksi muutaman täsmähankinnan, kuten vielä tosin olkapäävammastaan toipuva takapelaaja Betina Lillqvist GrIFK:sta sekä paluumuuttajana maalivahti Sofia Lindholm, joka on yksi sarjan parhaista maalivahdeista. Pernilla Karlsson tosin jätti aukon takaheittäjiin. Dickenin vahvuudet ovat nopea pelaaminen ja juoksukunto sekä maalivahtipeli. Dicken on ehdottomasti yksi HIFK:n ykköshaastajista.

Sparta
Sparta Keskikastin joukkue Spartalla on aina riittänyt innokkaita ja lahjakkaita junioreita nostettavaksi korkeimmalle sarjatasolle, niin nytkin. Joukkue menetti Erika Tannerin Karjaalle, mutta sai takaisin vasenkätisen takaheittäjän Inka Jäntin, joka piti välivuoden pelaamisesta.

Sparta elää isokokoisella ja matalalla puolustuksella sekä nopeilla ja taitavilla laitapelaajilla. Joukkueen sielu, sentteri Katri Koskela, on kuntoutumassa polvivammasta, ja hänen paluunsa ja pelikuntonsa ratkaisevat paljon. Jännitettäväksi jää, miten ajoittainen maalirohmu Inka Jäntti onnistuu comebackissään?

ÅIFK
ÅIFK Turussa laitettiin edustusjoukkueiden valmennus uusiksi, kun ruotsalainen Ulf Andersson otti valmennusohjat käsiinsä sekä naisten että miesten joukkueessa. Lisäksi joukkueen fysiikkavalmennuksesta vastaa nykyisin entinen maajoukkuepelaaja Ari Nurminen.

Odotettavissa on varmasti rohkeampaa ja tehokkaampaa hyökkäyspeliä. Kunto lienee ainakin astetta kovempi kuin aikaisemmin, ja maalivahtiosasto on kunnossa. Tulokaslistalla ovat Akilles-kasvatit Heidi Kullberg ja Elin Kneck sekä comebackin lasten saamisen jälkeen tehnyt kolmekymppinen Helen Keto. ÅIFK:lla ei ole tähtiä, vaan ennen kaikkea tasainen, yllätyksiin kykenevä joukkue. Ehdottomasti sarjan musta hevonen.

SIF
SIF Aina vahva SIF palannee tällä kaudella mitalikantaan. Viime kaudella SIF oli hetkellisesti alavireinen, mutta petrasi loppua kohden. Tänä vuonna joukkueen kokenut, äitiyslomalta palannut kaksikko Linda Olin – Emmi Perovuo saa aloittaa heti kauden alusta. He saavat kovan luokan seuraa, sillä SIF onnistui vihdoinkin nappaamaan joukkueeseensa vasenkätisen takapelaajan, kun Madeleine Lindholm vaihtoi Raaseporista Siuntioon. Myös kovaa heittävä Pernilla Karlsson palasi parin Helsingin vuoden jälkeen takaisin juurilleen.

Uutena valmentajana aloitti entinen maajoukkuepelaaja Marcus Sjöstedt. SIF:n vahvuutena ovat piinkovat takapelaajat ja viivapeli. Mutta miten Sjöstedt saa yhteispelin toimimaan?

KyIF
KyIF Kirkkonummelaiset ovat nuori ja kehittyvä joukkue ja tänä vuonna taas vuoden kokeneempia. Joukkue sai merkittävän vahvistuksen takapelaajistoon, kun Maria Jukola siirtyi äitiyslomansa jälkeen edustamaan kasvattiseuraansa. Jukolalta odotetaan vastuunkantoa yhdessä Susannan Kaivolan kanssa.

Viime kaudella KyIF pelasi ajoittain hienosti ja taisteli kärkijoukkueita vastaan. Pystyykö valmentaja Tomi Salminen tällä kaudella luotsaaman joukkueensa pelaamaan ehjiä otteluita?

Atlas
Atlas Myös vantaalaiset aloittavat kautensa uuden valmentajan alaisuudessa, kun K-P Kallio otti vastuun valmennuksesta. ”Kotikylän kimmoilla” on koossa joukkue, jossa on kokemusta ja nuoruutta.

Viime kaudella loukkaantunut Kristiina Helaskoski palaa joukkueen vahvuuteen, jossa jo entuudestaan muut 70-lukulaiset Anu Eräkanto, Johanna Lyytinen, maalivahti Ina Immonen ja Anna-Maria Kunttu ovat ratkaisuasemassa. On mielenkiintoista nähdä, miten kokeneet pysyvät kyydissä ja miten nuori lahjakkuus Anna Jauhiainen ottaa paikkansa oikealla pakilla.

Kaikki SM-sarjan ottelut Livenä SolidSportilta vain 9,90€/kk!