GrIFK otti ansaitun voiton HIFK:sta ensimmäisessä finaalissa

Kotijoukkue karkasi viimeisen kymmenminuuttisen aikana tavoittamattomiin. Summerin soitua tulostaulu näytti lukemia 37-27 (15-13).

Grani säilytti siis kotietunsa ja siirtyi ottelusarjassa 1-0 johtoon. Suomen mestaruuteen vaaditaan 3 voittoa.

– Ilmiömäinen veskaripeli avasi meille lopussa mahdollisuuden vastahyökkäyksiin, niillä ratkaisimme. Jaksoimme loppuun asti vaikka pidimme kovaa tempoa yllä, GrIFK:n valmentaja Gustaf Ahlroos kertoi.

Ottelun kannalta ehkä merkittävin pikku yksityiskohta selvisi jo ennen tuomareiden pillin vihellystä. HIFK:lle elintärkeä ykkösmaalivahti, Annika Lindström, seurasi ottelua siviilit päällään flunssasairaana. Etukäteen tiedettiin, että HIFK:n kokemattomammat maalivahdit, Ronja Nyman & Sandra Cadenius, eivät ole tasoltaan Lindströmin korvaajiksi. Juuri maalivahtipeli oli avainasemassa lopputuloksen kannalta.

– Puolustuspeli toimi ennalta sovitusti, vedot suuntautuivat juuri sinne minne halusinkin. Siten pääsin nauttimaan pelaamisesta, vaikka ottelun alla hieman hermostutti. Lataus pelin alla oli kova, kaksi Lähivakuutus-tähteä saanut GrIFK:n maalivahti Bianca Eklundh sanoi.

– Emme saa liikaa iloita, mestaruuteen tarvitaan kuitenkin kolme voittoa, 26 kertaa pallon tielle ehtinyt veskari mietti.

Kotijoukkue GrIFK aloitti ottelun ehkä hieman vieraitaan hermostuneemmissa merkeissä, mutta Johanna Hillin ja Christina Rehnbergin vastatessa

maalinteosta ja maalivahti Bianca Eklundhin torjunnoista, granittaret olivat ottelussa alusta saakka niskan päällä. HIFK:n hyökkäyspeli oli sekin tehokasta Linda Cainbergin ja Annette Tallqvistin johdolla, mutta tähtirinnat eivät saaneet puolustus- ja maalivahtipeliä toimimaan juuri lainkaan.

Hillin viimeisteltyä 19 minuutilla johtoaseman 11-8 joukkueelleen, asetti HIFK hänelle päällystakin. Erikoisvartiointi toimikin hetken aikaa tarkoituksenmukaisesti vierasjoukkueen hilautuessa pikkuhiljaa tasoihin tilanteeseen 13-13. Grani niittasi vielä lopussa puoliaikajohdon 15-13.

Toinen puoliaika eteni edellisen tavoin. Grani vei ja HIFK vikisi.

Kotijoukkue pystyi edelleen hyödyntämään asemapeli- ja kontrauspaikkansa todella hyvällä prosentilla HIFK:n kampaillessa jatkuvasti maalivahtipelinsä kanssa. Joukkue luotti, ehkä turhan sitkeästi, erikoisvartiointitaktiikkaansa ottaen pois joko Hillin tai välillä Betina Lillqvistin. Tämä taktiikka ei juurikaan toiminut, koska Grani oli selkeästi vahvempi ja teknisempi 1 vs 1 -tilanteissa.

– Meni hetki ennen kuin saimme juonesta kiinni 5 vastaan 5 -pelissä. Olemme käyneet sitä harjoituksissa läpi, ja paransimme ottelun vanhetessa, Ahlroos kommentoi.

Taktiikka myös johti useisiin 7 -metrin heittoihin, joissa Grani oli erehtymätön. Kaksikko Christina Rehnberg – Emma Selin upottivat kaikki 8 rankkariaan varmasti ohi HIFK:n maalivahtien. Myös lukuisat jäähyt olivat HIFK:n riesana. Jäähyjen päälle HIFK:n Victoria Berg ajatettin vielä ulos suoralla punaisella 42 minuutilla hänen mentyään täysin turhaan kontaktiin Granin liukkaan Christina Rehnbergin kontratessa.

Kotijoukkue väänsi vastustajansa niskan ottelun viimeisen kympin aikana.

Granin tuplajäähyjen aikana HIFK pääsi vielä tasoihin hyödyntäen ylivoiman 25-25 , mutta lopun Grani vei täydelliseen näytöstyyliin peräti 12-2! Näistä maaleista vastasi Lillqvist pakin paikalta 5 ja Rehnberg kontrista 4.

– Loppu oli meiltä heikko esitys. Kun päästää 37 maalia, on todella vaikea voittaa. Pelejä on vielä jäljellä ja meillä on monessa liemessä keitetty joukkue. Ennenkin olemme hävinneet yksittäisiä pelejä ja lopulta voittaneet ottelusarjan, pidetään päät pystyssä, sanoi HIFK:n valmentaja Markus Thome.

Ottelun sisäiset tapahtumat menivät ennakoidun käsikirjoituksen mukaisesti.

Grani pystyi hyökkäyspäässä enemmän hyödyntämään leveämpää ja monipuolisempaa materiaaliaan. Puolustuksessa joukkue sai vastustajaansa nähden paljon parempaa taustatukea maalivahtipelistään.

Johanna Hilli aloitti ottelun todella pirteästi, mutta jäi luonnollisesti pois kuviosti HIFK:n otettua hänet erikoisvartiointiin. Joukkueen suurimmista tehoista vastasivat koko pelin ajan mahtavaan vireeseen päässeet Christina Rehnberg ja Emma Selin. Maalissa Bianca Eklundh oli taas itse varmuus. Lopussa Betina Lillqvist osallistui maaleillaan vahvasti ottelun lopulliseen ratkaisuun.

Bianca Eklundh, GrIFK

HIFK:n suurin murheenkryyni oli alakerran haparointi. Maalivahtipeli tiedettiin kysymysmerkiksi Lindströmin puuttuessa, mutta muutenkaan ei joukkue pystynyt vastaamaan Granin vahvaan hyökkäyspeliin millään lailla. Myös liika jäähyily sotki puolustuspelaamista.

Hyökkäyspeli joukkueella oli liian paljon Cainbergin ja Tallqvistin varassa. Taustatukea ei juuri muilta herunnut. Kahden pelaajan hyökkäystehoilla ja puolustuspään rakoillessa, on paha tai jopa mahdotonta pärjätä tällä tasolla. Joukkue hukkasi myös lukuisia avopaikkoja joko heittäen karkeasti yli maalin tai Granin maalivahdin Bianca Eklundhin ulottuville.  HIFK jätti itsestään ensimmäisessä finaaliottelussa yllättävän vaisun kuvan.

Seuraava taistelu odottaa jo 23 tuntia ensimmäisen osan loppuvihellyksen jälkeen. Suurimmat muutokset ja parannukset joukkueilla tapahtuvat taktisella ja mentaalisella puolella. Harjoituskentälle ei ehdi. Myös joukkueiden fyysiset voimasuhteet laitetaan puntariin.

5 tärppiä toiseen finaaliotteluun

Palaako Annika Lindström HIFK:n tolppien väliin?

Ehtiikö HIFK palautua? Granille ei ongelma

HIFK:n on pakko saada 100 % enemmän tehoja 6m-pelaajistaan

Miten GrIFK saa toimimaan hyökkäyspelinsä kapealla vieraskentällä?

GrIFK tarvitsee myös koko kentän kontrauspeliä kapealla kentällä entistä enemmän

 

Maalintekijät
GrIFK: Christina Rehnberg 10, Emma Selin 8, Betina Lillqvist 7, Johanna Hilli 6, Martina Genberg 4, Jessica Roos 1, Maaria Põldver 1.
HIFK: Linda Cainberg 12, Anette Tallqvist 5, Malin Sandberg 3, Kathlen Ax 2, Silja Borgasdottir Sandelin 2, Victoria Berg 1, Rosanna Rouhiainen 1, Ida Väyrynen 1.
Lähivakuutus Tähdet
*** Christina Rehnberg, GrIFK
** Bianca Eklundh, GrIFK (26 torjuntaa)
* Linda Cainberg, HIFK

 

 

Toinen finaaliottelu pelataan sunnuntaina 21.4 Helsingin Urheilutalolla klo 17.15 alkaen.

 

Naisten maaottelut FIN-FAR 4.4. ja 5.4.

Kaikki SM-liigan ottelut Livenä HandisTV:stä!

Koko kausi 79€ tai kuukausikannattajana 9,90€/kk